Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А

Дитячий алкоголізм

Давно вже не секрет, що алкоголізм є однією з найважливіших проблем, що хвилюють суспільство. Кожен третій громадянин вважає її однією з проблем, що заважають нормально жити. Незважаючи на це, країна як пила, так і продовжує вживати алкоголь у величезних дозах.

А якщо я, наприклад, чи хтось інший не вживає своєї дози, то за нас це робить якийсь громадянин, щоб не порушити статистику. Вік схильних до алкоголізму громадян незмінно падає. Відомий випадок, коли вік наймолодшого пацієнта становив лише 7 років.. Ось і настав жахливий час знайомства з дитячим алкоголізмом.

Дитячий алкоголізм - явище абсолютно нове. Ви не знайдете сформульованого конкретного опису цього поняття. Однак, незважаючи ні на що, ця проблема існує. Це як вірус – його не видно, але він є. І цей вірус наполегливо та планомірно поширюється у нашому суспільстві. Відсутність інформації на цю тему створює сприятливий ґрунт для подальшого розвитку проблеми.

Природно, насамперед ця проблема зачіпає дітей із неблагополучних сімей.

Дивлячись на своїх батьків, які як правило страждають на алкоголізм або наркоманію, дитині нічого не залишається робити, як наслідувати, вважаючи це нормальним (адже тато чи мама так роблять). Адже інших прикладів поряд немає.

Як тільки дитина навчилася тримати в руках іграшки, ложку, кухоль, його одразу вчать тримати в руках пляшку. Психологи проводили тест у дитячому садку, пропонуючи дітям пограти у свято. Всі діти, як один, взяли іграшкові кружки і почали зображати святкування із вживанням спиртних напоїв.

Дитина швидко заробляє алкоголізм. Для молодого, незміцнілого організму не потрібно довго вживати алкоголь, щоб сформувати в нього залежність. Відомі випадки, коли за півроку систематичного вживання формувалася перша стадія. Причому дитину на той час уже ніщо не стримує, ні погрози батьків не давати більше грошей, ні вигнати з дому. Залежність, що сформувалася, вже управляє його свідомістю.

Алкоголь - ось що має на той час реальну владу над ним.

Само собою зрозуміло, що на дитячий організм алкоголь має сильнішу отруйну дію, ніж на організм дорослої людини. Для отруєння дитині достатньо випити банку джину або пива, при цьому можливі серйозні наслідки, аж до смерті, якщо вчасно не вжити необхідних дій.

За своїх неповнолітніх дітей відповідальність несуть батьки. Однак, якщо батьки самі перебувають у запої, до них буває важко достукатися, коли їхня дитина опиняється в лікарні з алкогольним отруєнням, або в міліції. За таких батьків нести відповідальність нікому, а вони ще розпоряджаються життям своєї дитини.

Якщо ж раптом вдалося дозватись їх, то приходять вони, як правило, у нетверезому стані і вимагають віддати їм дитину. П'яним батькам віддати п'яну дитину. Але не всі діти стають алкоголіками лише з неблагополучних сімей. Є цілком, на перший погляд, нормальні сім'ї, батьки з яких шоковані, побачивши своїх дітей у такому жахливому стані. Їм і на думку не спадає думка про те, що їхнє чадо могло так вчинити.

Далі я спробую відповісти у цьому матеріалі на запитання: "Що таке дитячий алкоголізм, його причини та як з ним боротися".

Поняття "Дитячий алкоголізм"

Так як діти досягають повноліття у віці 18 років, тому говорячи про дитячий алкоголізм, мається на увазі вік обмежений межею повноліття. Дитячий алкоголізм характеризується такими основними симптомами:

  • швидке звикання до спиртних напоїв (це обумовлено будовою організму, що не зміцнів);
  • серйозні і незворотні наслідки вживання (оскільки підлітковий організм перебуває в стадії розвитку і молода психіка ще нестійка, тому більш схильна до руйнування алкоголем, ніж психіка дорослих);
  • прийняття підлітком великих доз алкоголю приймаються за один раз (що не схвалюється в суспільстві і спричиняє різні негативні прояви по відношенню до соціуму і самого підлітка);
  • швидкий розвиток алкоголізму (часто у підлітків це вважається проявом дорослішання, тому пити намагаються з приводу);
  • низька практика та ефективність лікування.

Пияцтво серед підлітків безпосередньо взаємопов'язане з їхньою поведінкою, що відхиляється від норми. Прояв духу непокори у всьому властивий цьому періоду життя. Становлення особистості вимагає способу самовираження і часто цей спосіб - вдатися до вживання алкоголю та наркотиків. Тут простежується взаємозв'язок - алкоголь, як спосіб виявити непокірність системі і дорослим, з їх пріоритетами, що нав'язуються, і втрата самоконтролю через алкоголізм.

Не секрет, що різні насильницькі злочини проти особистості (вбивства, пограбування, зґвалтування) відбуваються в стані алкогольного сп'яніння..

Найбільш інтенсивно залучення дітей до спиртних напоїв відбувається у наступних вікових періодах:

  • раннього дитинства,
  • дошкільного та молодшого шкільного віку,
  • дитячого та юнацького віку.

У період раннього дитинства алкоголізація має непрямий, мимовільний і несвідомий характер. Він залежить від ступеня осудності батьків, які дають звіт своїм діям. Мається на увазі п'яне зачаття дітей, вживання спиртного в період вагітності та годування груддю, що призводить до аномального розвитку дитини в галузі психічного та фізичного здоров'я.

У періоді дошкільного та молодшого шкільного віку причинами розвитку алкоголізму є такі основні: неписьменність батьків у питаннях виховання та сімейні традиції.

Якщо в сім'ї прийнято присутність алкоголю на всіх святах, то інтерес дитини до спиртного зростатиме.

А також якщо батьки власним прикладом показують дітям, що алкоголь у їхньому житті займає не останнє місце (які б причини вони для цього не знаходили), то пізніше буде важко переконати дитину "виховними" бесідами в тому, що спиртне небезпечне для їхнього здоров'я.

Тільки особистий позитивний приклад батьків закладе правильне ставлення дитини до алкоголю та наркотиків.

От і доводиться потім таким горе-батькам розплачуватись за свою безграмотність і хибність суджень, отруєнням і (не дай Боже!) смертю своїх дітей. Як не жорстоко це звучить, але непрямим знаряддям вбивства своїх дітей, є батьки, що п'ють, і найближчі родичі.

Схильність до алкоголізму передається батьками своїм дітям генетично. У дітей, які виросли в сім'ї батьків, які страждають на алкоголізм або наркоманію, більше шансів стати залежним, так само як і батьки, ніж у здорових сім'ях. Звісно, у сім'ї, де алкоголь і наркотики є об'єктом поклоніння, батьки не мають, як їм самим здається коштів та можливостей приділяти увагу своїм дітям. Особливо приділяти увагу з любов'ю та турботою, що так необхідно відчувати дитину в такому віці, а це також є причиною розвитку алкогольної чи наркотичної залежності..

Період підліткового та юнацького віку піддається впливу наступних основних факторів, як причин розвитку алкоголізму:

  • нездорова обстановка в сім'ї (один з батьків, мало кохання та уваги, що п'ють батьки);
  • відсутність інформації про наслідки вживання алкоголю та наркотиків;
  • бажання уникнути стресу та проблем реального життя;
  • нав'язлива реклама про позитивний вплив алкоголю в житті (ви станете крутішими, кращими, сексуальнішими і т.д.);
  • відсутність інтересів у житті та маса вільного часу, коли дитина надана самому собі;
  • особливості психології особистості (нестійка психіка);
  • спроба самоствердитися рахунок алкоголю (позбавляє від комплексів, розкріпачує).

За рахунок цих основних факторів відбувається становлення посиленого інтересу дитини до алкоголю, яка переростає у звичку, а потім, у більшості випадків, і до алкогольної залежності.

Алкоголізм, що складається в такому юному віці (від 13 до 18 років) називають раннім алкоголізмом. У такому віці прояви залежності розвиваються швидше, ніж у дорослих, а хвороба протікає з найгіршими наслідками. На розвиток та наслідки алкоголізму впливають такі фактори, як:

  • частота прийому;
  • доза вживаного алкоголю;
  • концентрація спиртних напоїв;
  • реакція організму з його прийом (збільшення стійкості).

Виділяють кілька етапів у розвитку алкоголізму у цих вікових групах:

  1. адаптація до алкоголю (3-6 місяців);
  2. регулярне вживання спиртного (до 1 року);
  3. розвиток психічної залежності (початкова стадія хронічного алкоголізму);
  4. фізична залежність (абстинентний синдром, менш виражений ніж у дорослих, 1-3 роки);
  5. алкоголізм, що відповідає дорослому (3-4 роки).

Ребеня страждає на хронічний алкоголізм швидко стає асоціальною особистістю. Деградація і недоумство - це основні відмінні ознаки. У наших силах шановні батьки запобігти цьому зло.

Будьте уважні до своїх дітей!

Сподіваюся, інформація була корисна!

e-max.it: your social media marketing partner