Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А
There are no translations available.

БагацкаяЗавідувачка – доктор біологічних наук
Наталія Василівна Багацька

(0572) 62-61-12

 

Наукова та практична діяльність працівників лабораторії медичної генетики спрямована на визначення ролі спадковості та факторів середовища у формуванні мультифакторіальних захворювань у дітей та підлітків.
Науковці лабораторії розробляють принципово нові напрями ранньої діагностики, прогнозування та профілактики мультифакторіальної патології у дітей та підлітків у галузі гінекології, ендокринології, ревматології; визначають генетичні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС у дітей батьків-ліквідаторів, евакуйованих із забруднених територій.

У рамках наукових напрямів проведено дослідження впливу спадкових та середовищних факторів у формуванні затримки статевого розвитку (ЗПР) та гіпоталамічного синдрому пубертатного періоду (ГСПП) у дітей; виділено маркери схильності (імуногенетичні та дерматогліфічні) щодо виникнення ЗСР та ДСПП, розроблено алгоритм прогнозу їх формування. Вивчено накопичення та розподіл патологічних ознак у ядерних сім'ях дітей-підлітків із ЗПР та ДСПП та обґрунтовано доцільність проведення медико-генетичного консультування у сім'ях з ризиком виникнення цих захворювань. Виділено імуногенетичні маркери тяжкого перебігу цукрового діабету та формування окремих діабетичних ускладнень (нефропатії, енцефалопатії) у дітей та підлітків. Визначено домінування мультифакторіальної патології у структурі патологічної ураженості дітей, які народилися від батьків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС, розрахований внесок середовищної та генетичної компоненти. Проведено моніторинг цитогенетичних ефектів у дітей, що народилися від ліквідаторів аварії на ЧАЕС, та визначено цитогенетичні маркери радіаційного впливу.
Досліджено роль спадкових факторів у формуванні остеоартрозу (ОА) у підлітків; виявлено структурні порушення хромосом у геномі хворих на ОА.

e-max.it: your social media marketing partner