Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А
There are no translations available.

turchina 2

Завідувачка – доктор мед. наук
Світлана Ігорівна Турчина

(0572) 62-21-95
(0572) 62-60-46 (клінічне відделення)

 

Протягом багатьох років дослідження співробітників відділення були присвячені вивченню проблем цукрового діабету у дітей та підлітків, зокрема питань патогенезу порушень мікроциркуляції, формування ретино- і нефропатії, діабетичної енцефалопатією та інших діабетичних ускладнень, розроблено технологію їх прогнозування. Вперше розроблена діагностична модель порушень функції щитовидної залози при цукровому діабеті, яка дозволила створити алгоритм діагностики і вибору терапії тиреопатій при цукровому діабеті у дітей та підлітків.

Результати досліджень знайшли відображення в монографії «Цукровий діабет та його ускладнення в дітей і підлітків» Н.В. Філіппова, О.А. Будрейко, Л.Д. Нікітіна, С.О. Чумак, Е.А. Михайлова, О.В. Недзвецкая, виданної у 2005 році.

В даний час основним напрямком досліджень є вивчення частоти і патогенетичних механізмів формування інсулінорезистентності у дитячому та підлітковому віці. Проводиться дослідження ролі спадковості, фізичного і статевого розвитку, показників вуглеводного і ліпідного обміну, рівня лептину, мелатонінопродукціі, показників системного запалення, функціонального стану системи СТГ-ІФР-1 и ІФР-3-ЗП в формуванні порушення чутливості до інсуліну при цукровому діабеті 1 і 2 типів, порушення толерантності до глюкози, підвищеної глікемії натщесерце і ожирінні.

Другим напрямком досліджень є визначення особливостей фізичного і статевого розвитку у підлітків з дифузним нетоксичним зобом. В процесі виконання досліджень определнного іммуногормональние механізми порушення статевого дозрівання на тлі патології щитовидної залози, розроблений прогноз перебігу пубертату у хворих з дифузним нетоксичним зобом, виділені інформативні чинники ризику щодо формування порушень статевого дозрівання. Отримані дані дозволять не тільки попередити прогресування тиреопатій, а й уникнути порушень статевого дозрівання.

За програмою «Здоров'я нації» у відділенні виконуються дослідження, присвячені визначенню характеру статевого дозрівання хлопчиків, які проживають в міських і сільських регіонах. На підставі обстеження підлітки розраховані нормативи статевого дозрівання і створено центильні нормограми для показників статевого розвитку (окружності яєчок, довжини статевого члена, індексу маскулінізації). Встановлено частоту і структура порушень статевого дозрівання.

e-max.it: your social media marketing partner